How to find a good barbershop

Burberry Navy cotton T-shirt


This article is written in English and Czech language. Scroll down for Czech.

Tento článek je napsaný v anglickém a českém jazyce. Pro češtinu sjeďte dolů.

Lately, I’ve faced a few questions about how am I choosing my barber. And I realised that never before I wrote that list of my rules and even if “my rules “can sound a little bit subjective, believe me, that in fact, I am trying as hard as I can to write them objectively.

So, let’s see some things that should catch your attention, and you must check if everything your barber does is in your interest. And if things are not working, you mustn’t always change barbershop. Sometimes different barber within the same barbershop will do.

The very first thing is my most important rule – I must have a haircut which I ask for, and I wanted to have. Yes, a little conversation with barber where he recommends what should be okay and what he would do, is all right. It is useful when you take one of his recommendations; however, he must not tell you something and did the opposite. He definitely shouldn’t to disobey you and do something else than you asked. This rule might sound as a matter of course. Nevertheless, it is not. I had one favourite barbershop, but this is the reason I had to change it.

The second thing I like to notice is how professional barber behaviour appears to be. I like it when he knows what he is doing, and he believes in everything he does. This self-assurance (within limits) is something that is not difficult to notice; usually, your gut tells you right after a handshake.

Probably the most objective thing I can say about good barber is that he is focused. Nobody likes when someone does her or his job poorly. Remember the stories about old fashioned English barbershops when trimming nose hair or perfect finishing touches to the haircut was middle of the universe for the barber. His diligence was terrific. And this is something I like to see nowadays as well.

What I love is classic wet shave with a razor. Hot towel, shaving brush and making of the soap in the bowl. Good old fashioned procedure. Unfortunately, I shouldn’t do that often. My skin is sensitive (I mean a lot), and my facial hairs are tough. That combination is not convenient at all. Yet, because I love this procedure, I sometimes cannot resist a temptation to let myself shave in a good barbershop. So, there you have it. A good barber knows how to work with a razor as well.

The last thing I’m going to mention today is very subjective. It is up to anyone to choose barber which approach is closer to what you like. Example - some people are satisfied when haircut takes twenty minutes with everything, and some prefer to sit in the chair around an hour to savour the experience truly. Glass of whisky, scalp massage, slow conversation or any other things which amplify the pleasing of senses.

My last visit was in Gentleman Store barbershop, and there is no secret that I was invited to get a haircut. But you can be sure that I already have my next visit planned. Their concept, when the price is lowered as it is without any drinks in it, is pleasant to me. I rarely have something else than water because I usually get my hair fixed in the morning.

Anyway, I wash to you all happy search for the best barber that suits you most! And if you already found him, you will appreciate him even more.


Before / Před

New haircut / nový sestřih


Nedávno se mě někdo zeptal, jak se pozná dobrý barbershop. Musím říct, že na takovéto otázky vždy odpovídám s respektem, protože každému vyhovuje něco jiného. Nicméně, rád bych se té otázky chopil a budu se snažit být co nejvíce objektivní, ovšem jak tušíte, nebude to úplně možné.

První pravidlo, které podle mne platí, může vyznít nečekaně, nicméně - odcházím s účesem, o který jsem si na začátku řekl a nebo jsme se na něm s holičem dohodli. Říkáte si, že je to možná samozřejmost. Není. V jednom specifickém barber shopu, kam jsem kdysi chodil rád, mi právě kvůli tomuto došla trpělivost.

Další věc, které si rád všímám, je profesionální vystupování, které mne utvrzuje v tom, že holič ví co dělá. Tohle je z mého pohledu jednoduchá věc ke všimnutí, většinou to poznáte už u pozdravu a stisknutí ruky, případně po počáteční konverzaci a po usazení do křesla. Málokdy změním názor či zjistím něco zásadního poté. 

Asi nejobjektivnější věc co mohu říct s jistotou, že nikdo z nás nemá rád, když někdo odflákne svoji práci. A proto by se holič na svoji práci měl maximálně soustředit. Jen se podívejte na stará anglická holičství, kdy věc jako odstranění chloupků v nose, na obtížných místech obličeje nebo bezchybné zastřižení kotlet, bylo pro holiče středobodem vesmíru v danou chvíli a pečlivost byla nadstandardní.

Základem by také mělo být vybavení salonu kvalitní kosmetikou, o které holič ví vše a na jakýkoliv váš dotaz, začne chrlit plusy a mínusy daného produktu, případně Vám doporučí jiný. Rád si povídám věcně a proto, když holič přesně ví a jeho doporučení dává smysl, mám hned lepší pocit z celé návštěvy.

Co naprosto miluju, je klasické holení s břitvou. Napařování ručníkem, nanášení pěny štětkou na holení vyrobenou s jezevčími štětinami. Bohužel, úplně bych ho neměl/nemůžu často absolvovat. Nevím jak vy, ovšem moje vousy jsou velmi tvrdé a moje pokožka se poměrně snadno podráždí. Docela špatná kombinace. Proto mi i většina barberů doporučí holení strojkem, či z větší části to holení (byť s napařováním a břitvou) o strojku i je. I tak si čas od času udělám radost a holení absolvuju. Je to skvělý relax. Každopádně zpět ke znakům jak se pozná dobrý holič. Dobrý holič, by měl samozřejmě skvěle ovládat i holení břitvou.

IMG_1224-Edit.jpg

Poslední věc, kterou bych dnes zmínil, je skutečnost, že si každý musí najít holiče, který mu vyhovuje svými službami. Tahle věc se nedá brát objektivně a každý má jiné věci, které má rád. Uvedu příklad. Někdo je rád, že za dvacet minut je venku s novým účesem a někdo zase by se nejraději válel v křesle u holiče alespoň hodinu. Sklenice whisky, masáž hlavy, opalování chloupků z uší nebo pomalá a příjemná konverzace. Jednoduše naprostý relax. No a každý z nás preferuje něco jiného. Ať už to bude první či druhá volba, žádná nevylučuje nic z věcí napsaných výše.

Já svoji poslední návštevu absolvoval v barber shopu Gentleman Store a ačkoliv není žádným tajemstvím, že jsem byl pozván na stříhání zdarma, můžete se být jistí, že svoji další návštěvu (tentokrát za podmínek jakéhokoliv smrtelníka) už mám zařízenou. Jejich koncept, kdy přijemně snížili cenu stříhání z důvodů toho, že případně pití (kromě vody) si doplácíte navíc, mi velmi vyhovuje. Často totiž v dražších holičství ani nevyužiju nabídku k drinku a to ji mám vlastně v ceně.

Yours sincerely,

Denis



All photos by Petr Honc